Összetevők és hatóanyagok

A Novofertil® funkcionális élelmiszer, 13 biológiailag aktív anyagból, vitaminokból, ásványi anyagokból és aminosavakból áll.

Összetevők: L-karnitin, L-arginin, L-glutation, Q10-koenzim, cink, réz, B6-vitamin, B12 vitamin, C-vitamin, D-vitamin, E-vitamin, folsav és szelén. Mindezek szinergikus hatást fejtenek ki, és ezzel, sokkal erőteljesebben működnek, mintsem ha külön-külön alkalmaznánk őket.

Mik ezek a hatóanyagok, amelyek a Novofertil összetevői között szerepelnek?

L-karnitin

Az L-karnitin és az L-acetil-karnitin a mellékherében találhatóak meg magas koncentrációban és fontos szerepet játszanak az anyagcserében illetve a spermiumok érésében. Ugyancsak hatással vannak a spermiumok mozgékonyságára.

Az L-karnitin, a maga antioxidáns tulajdonságának köszönhetően, védelmet nyújt a sejteknek az oxigén aktív formáival szemben. Ezek a tulajdonságai biztosítják a szerepét a toxikus intracelluláris acetil –CoA eltávolításában és/vagy a zsírsavak membránokon belüli cseréjében. Ezen meghatározó mechanizmusok ismeretére alapozva számos klinikai kísérlet folytattak le, amelyeken kimutatták az L-karnitin terápiai hatását a meddőség különféle formáival rendelkező férfiaknál. Sőt, egy sor „in vitro” tanulmányozásakor megfigyelték, hogy a karnitin hatására növekedett a spermiumok mozgékonysága, valamint hogy a karnitinnak kriovédelmi tulajdonságai is vannak.

A kutatások során kapcsolatot fedeztek fel az ondóban található L-karnitin és a spermiumok mozgékonysága között. A klinikai kísérletek bemutatták, hogy az L-karnitin javítja a hímivarsejtek paramétereit az Asthenozoospermiával és az Oligozoospermiával diagnosztizált férfiaknál.

L-arginin – nélkülözhetetlen aminosav, amely a szervezet bioszabályozási folyamatában széleskörű szereppel bír. Az L-arginin javíthatja azon férfiak fertilitását, akiknél alacsony számúak vagy kevésbé mozgékonyak a spermiumok. Sok olyan adat áll rendelkezésre, amelyek szerint az L-arginin javasolt volt a nemi szervek felé történő véráramlás javítása érdekében. A nem kellően működő véráramlás a férfiaknál, az egyik fő oka az erekciós zavaroknak (e.z.). A kutatások kimutatták, hogy a fő anyag, amely hatással van a hímvessző véráramlására, az a nitrogén-oxid. Az endoteliális sejtek nitrogéntermelési képességének csökkenése az egyik alapvető oka a funkcionális és a szervi természetű e.z. egyaránt.

Az endoteliális működési zavar elhárításának egyik lehetséges módja, a nitrogénnek az L-argininből történő szintetizálásának felerősítése. Az e.z. L-argininnel történő kezelések hatékonyságát vizsgáló kutatások kimutatták, hogy az e.z. rendelkező betegeknél az L-arginin szedése pozitív hatással volt erekciójukra, amit a betegek egyéni véleménye is alátámaszt.

L-glutation – ez az emberi szervezet legfőbb antioxidánsa, amely fontos szerepet játszik a betegségektől, toxinoktól, vírusoktól, a környezet káros hatásaitól, sugárzástól valamint az oxidatív stressztől (szabad gyökök) történő védekezésben.

Az L-glutation mindamellett, hogy részt vesz a legkülönfélébb katabolikus és anabolikus, szállítási és méregtelenítési folyamatokban, kiemelkedik az egyéb vegyületek közül, mint rendkívül nagy kapacitású antioxidáns puffer, amely elvégzi ezt a funkcióját az ember sokféle megbetegedésénél.

A túlsúlyt és az elhízást, ami a férfi fertilitás fejlődésének veszélyeztető tényezője, a szervezet redox állapotának felbomlásával szokták azonosítani, amelynek egyik központi alkotóeleme, valamint egyfajta indikátora, a glutation rendszer állapota. A tiol-diszulfid rendszer sokféle összetevői közül a legfigyelemreméltóbb a redox-pár „redukáló – oxidáló glutation” (GSH – GSSG), amely a sejt minden rekeszében nagyon magas koncentrációban (milli moláris) lelhető fel.

Az E-vitamin (α-tokoferol) az egyik fő összetevője a prosztata váladéknak. Hiánya esetén megkárosodik a herecsatornák hámszövete. Jelenleg a férfi infertilitás rendszerében az egyik legelterjedtebb megbetegedés a here-visszértágulat. A here-visszértágulat betegségfejlődésében fontos szerepet játszik a szövetek keringési oxigénhiánya. Ez utóbbi, előidézve a lipidperoxidáció és a glikolízis aktiválódását és az antioxidációs rendszer aktivitásának csökkenését, károkat okoz a herecsatornák hámszövetében, valamint a szteroidogenezis szerkezeti átalakulásához, az ivarsejtek újbóli motilitásvesztéséhez, azok szerkezeti átalakulásához és akroszomális reakcióhoz vezet. Ez annak szükségét idézi elő, hogy a pácienseknek a többi antioxidáns mellett a hagyományos E- és C-vitaminok szedését is javasolni kell.

Az E-vitamin egy széles körben alkalmazható védőeszköz a sejtmembránok számára az oxidatív károsodástól. Úgy pozícionálódik a membránban, hogy az oxigén ne érintkezzen a telítetlen membránok lipidjeivel (hidrofób komplexusok képződése). Ez megvédi a membránokat a peroxidos lebomlástól. A tokoferol antioxidáns tulajdonságain túl, a molekulájának mozgékony króm-hidroxid magja képes közvetlenül kölcsönhatásba lépni az oxigén szabad gyökeivel (O2 •, HO •, NO2 •), a telítetlen zsírsavak szabad gyökeivel (RO •, RO2 •) és zsírsavak peroxidjával.

A tokoferol nem csak antioxidáns, hanem antihypoxáns is, ami abban mutatkozik meg, hogy képes stabilizálni a mitokondriális membránt és így takarékoskodik a sejtek oxigénfelvételével. Az ő hatása alatt történik a következő fehérjék szintetizálása: a bőr alatti szövetekben és a csontokban található kollagén, a vázizmokban, sima izmokban és szívizmokban található kontraktilis fehérjék, a nyálkahártyákban és a placentában található fehérjék, a májenzimek, a kreatin, a vazopresszin és a gonadotropin (hormonok).

Együtt az E-vitaminnal a szervezetben működik az aszkorbinsav (C-vitamin) is, amely képes redox elempár kialakítására (aszkorbinsav/dehidroaszkorbinsav). Valószínűleg, hogy a lipidek és víz-fázis határfelületén az aszkorbinsav biztosítja a tokoferol védelmét vagy helyreállítja annak oxidált formáját a szabad gyökök támadását követően. Ezen kívül a C-vitamin képes megelőzni, vagy akár visszafordítani a helyreállított glutation oxidációját, az ő funkcionálisan inaktív alakjáig.

C-vitamin – antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező, tápláló elem, amely javítja az ondó minőségét és fokozza a spermiumok mobilitását. Klinikai tesztelésekkel igazolt, hogy az idiopátiás meddőséggel diagnosztizált férfiak esetében lehetséges a spermatogram bizonyos mutatóinak javítása magas dózisú C-vitaminos kezeléssel.

Q10-koenzim széleskörű felhasználásra talált a kóros állapotoknál, valamint a reprodukciós zavaroknál. A Q10-koenzim jól kimutatható koncentrációban fedezhető fel az ondóplazmában, ahol jelentős anyagcserés és antioxidáns szerepet tölt be. Kimutatták, hogy Q10-koenzim szintje korrelál a spermiumok oxidatív stressz jelölőivel.

Idiopátiás meddőség esetén a férfiaknál felgyorsul a szabadgyökös oxidáció folyamata, valamint hanyatlani kezd az enzimatikus és nem enzimatikus kapcsolatok antioxidáns védelmi aktivitása az ejakulátumban. A Q10-koenzim napi 60 mg-os adagolásban történő, 3 hónapig tartó szedése közben megfigyelhető a spermatogram mutatóinak javulása, az ondóplazma antioxidáns tartalmának növekedése illetve a pro- és az antioxidációs folyamatok normalizálódása is.

A klinikai kísérletek számtalan eredménye képezi az alapját a Q10-koenzimnek az idiopátiás meddőség kezelésénél történő alkalmazásnak, beleértve a reprodukciós segédtechnikáknál történő alkalmazását is.

A cink. A szakirodalomból ismert, hogy az érett ondómirigyekben és a prosztatában a cink értéke jelentősen magasabb, mint az emberi test bármely más szervében. A kutatások azt is kimutatták, hogy az ondóban – a vérszérumhoz viszonyítva – sokkal magasabb a cinktartalom.

A cink kihagyhatatlanul szükséges a növekedéshez, a nemi éréshez és a szaporodáshoz, valamint a nukleinsavak anyagcseréjéhez. A kutatások eredményei alátámasztják a cink fontos tényezői szerepét a spermatogenezis folyamatában és a tesztoszteron szint szabályozásában a meddő férfiaknál.

A cinknek a meddő férfiak ondójához történő hozzáadása meggátolja a szuperoxid anion szintézisét. A szakirodalom adatai alapján, azon férfiaknál, akiknél a toxikus meddőség formáját diagnosztizálták, egy 3 hónapos antioxidánsokkal (tokoferol, aszkorbin- és folsav), és cink-szulfáttal történő kezelés – amelyek szabályozzák glutationos antioxidáns rendszer enzimeinek és a szállítási ATP ázok aktivitását – a peroxidos vegyületek mennyiségének csökkenéséhez (1,2-szeres) és a spermiumok glutationos antioxidáns rendszer aktivitásának növekedéséhez (1,4-1,9-szeres) vezet. Ez a spermiumok szerkezeti és funkcionális adatainak javulásán mutatkozik meg: növekedett mobilitás és csökkent a patológiás formák száma.

Ezen kívül, a cink fontos tényezője a prosztata, illetve az egész reproduktív rendszer normál működésének. A prosztataváladékban található cink fiziológiai szerepe abban áll, hogy végrehajtsa a spermiumok fej és farok szétválasztási mechanizmusát és a kromatin dekondenzációs képességét. Ugyancsak szükséges a cink bizonyos immunsejtek fejlődéséhez és gyulladás gátló citokinok kitermeléséhez.

A réz az ondó egyik természetes összetevője és a spermiumfarkak belső részének szerkezeti eleme, valamint jelen van a spermában is. Az ondó minták réztartalmának mérésekor a vizsgálatok kimutatták, hogy azokban a mintákban, amelyek ejakuláció első fázisában lettek vételezve, sokkal magasabb a réztartalom, mint az ejakuláció második szakaszában vételezett mintáiban. Ez azt jelenti, hogy a réz a reprodukciós szervek minden részében termelődik, habár az alapvető forrása az ondómirigy. A kutatások kimutatták, hogy normozoospermia és azoospermia esetén a vérszérumban lévő mikroelemek a következő csökkenő sorrendbe rendeződnek: Zn> Cu> Cd> Se). Az oligozoospermia esetén a mikroelemek kölcsönhatása a következő képen változott meg: Zn> Cu> Se> Cd), ami igazolja azt a feltevést, hogy a mikroelemek spektruma fontos szerepet játszik az ondó minőségi formálódásában.

Jelentős egyenes arányú kölcsönhatást figyeltek meg az ondóban mért réz koncentrációja és az ejakulátum mennyisége között. A jelek szerint, a réz közvetlen szerepet játszik a férfi meddőségben. A réz csökkenti vagy növeli a többi elem biohasznosulását, ami ennek következtében képes pozitív vagy negatív hatást gyakorolni a férfiak fertilitására.

A B6-vitamin (piridoxin-hidroklorid) részt vesz az aminosavak (a fehérjék alkotóeleme) cseréjében, valamint gyakorlatilag a szervezet minden létfontosságú enzimének (fehérjéknek) működésében.

Úgy tartják, hogy a B6-vitamin egyaránt fontos, ahogy a férfiaknak, úgy a nőknek is, mivel részt vesz mind a két nem nemi hormonszintjének szabályozásában és pozitívan hat a spermiumok érésére.

Már most világos, hogy ez a vitamin, amely a legkülönfélébb folyamatokban részt vesz az emberi szervezetben, pótolhatatlan az ember reprodukciós rendszerének normál működésében.

A B6-vitamin növeli a spermiumok mobilitását, valamint a petesejtbe történő bejutási képességét.

A piridoxin-hidroklorid – koenzim szerepében – részt vesz a fehérjék, a szénhidrátok és a zsírok anyagcseréjében. A B6-vitamin, egyike a legfontosabb vízben oldódó vitaminoknak, mivel részt vesz a neurotranszmitterek és számos enzim szintézisében, és még neuro-, kardio- és hepatotróp hatást, valamint vérképző hatást gyakorol. Ezen kívül a piridoxin biztosítja a triptofán niocinné (szin. – nikotinsav, nikotinamid, B3-vitamin) történő átalakulását, ezzel segítve az energiatartalékok feltöltését, a bőr, az emésztőrendszer és az immunrendszer egészségének megőrzését.

A Folsav (B9-vitamin) nem szintetizálható az emberi szervezetben és ezért folytonos feltöltést igényel. A folsav képes betölteni a segédenzim funkcióját, ilyen módon az anyagcsere katalizátorának szerepét töltve be a szervezetben. Arról, hogy a folsav létfontosságú a szervezet számára, az a tény tanúskodik, hogy folsav hiány esetén az embernél kialakulhat a vérszegénység súlyos formája.

A folsav részt vesz a DNS és az RNS előállításában, a szervezet genetikai anyagának kialakulásában. A legtöbb kutatás arról tanúskodik, hogy a gyermekvállalás tervezésében a folsav elősegíti a megfelelő beágyazódást és a magzat további fejlődését.

A leggyakrabban a folsav fogyasztása akkor javasolt a férfiaknál, ha gondok merülnek fel a megtermékenyítéssel. Némely betegségek esetén a férfi spermium rossz kromoszómaszámot tartalmaz. Viszont, ahogy azt a kutatások kimutatták, még a teljesen egészséges férfiaknál is van egy bizonyos százaléknyi defektusos spermium, ami meddőséget okozhat. A folsav (B9-vitamin) szedése hozzásegít a rossz kromoszómaszámú spermiumok mennyiségének csökkentéséhez. A meddőség kezelésénél pedig, a folsavnak a B6 és a B12 vitaminokkal történő együttes szedése, az egyik legfőbb segítségnek bizonyul.

A folsav szedése, férfiaknál, kiegészíthető az E-vitamin szedésével, amely stimulálja a spermiumok termelését, ezzel növelve azok mennyiségét. Ilyen módon a folsav és az E-vitamin többszörösen megnövelik a sikeres megtermékenyítés esélyét.

Szelén. A szelén-elégtelenség a férfimeddőség egyik oka. A tudósok megállapították, hogy a szelén azoknak a fehérjéknek az egyik összetevője, amelyek megakadályozzák a spermiumok gyors pusztulását.

1996-ban, a szaklapokban megjelent egy részletes leírása annak, hogy milyen hatással van a szelén az emberi fertilitásra. Kimutatták, hogy a szelén lényegi hatást gyakorol a spermiumok funkcionálására. Egyszerűen nélkülözhetetlen a spermiumok egészséges fejlődésében. Úgyhogy a szelén elfogadható mennyiségben, az étellel történő szervezetbe bejutása, szükségesnek bizonyul a fertilitás optimális szinten tartásához. Ugyanakkor lényeges, hogy miként a szelén hiánya, úgy annak túlzott mennyisége is negatív hatással van a spermiumok mennyiségére és motilitására (hiszen még ha egy ondó egységnek megfelelő is a spermiumok száma, de a motilitás nem elégséges, akkor általában nem következik be a petesejt megtermékenyítése). Ha huzamosabb ideig nem jut elegendő mennyiségű szelén a spermiumba, akkor a férfinál kialakul a krónikus meddőség. Ezért a szakemberek azt javasolják a hibás nemzősejtekkel rendelkező férfiaknak, hogy megelőző és terápiás célzattal szedjenek étrendadalékokat, napi 50-200 mikrogramm szeléntartalommal (a kezelőorvos belátása szerint).

A szelén gyulladás gátló hatással is van a szervezetre, azon belül a nemi szervekre és szövetekre is. Ez a nyomelem hasznos szerepet játszik a prosztata funkcionálásának fenntartásában is, amely szerv (a férfi második szíve) a nemi funkciók normál lefolyásához is hozzájárul.

D-vitamin (kalciferol). Napjainkig a D-vitamin hiányát nem tekintették olyan tényezőnek, amely hozzájárul a meddőség kialakulásának folyamatához. Napjainkban viszont már kimutatták a D-vitamin hiánya és a normál szerkezetű spermiumok mennyisége és motilitása közötti kölcsönhatást. A D-vitamin hiánya a férfi hipogonadizmus egyik oka. Ezen kívül, a D-vitamin alacsony szintje a hímivarsejtek termelésének hanyatlásához vezet, valamint 75 %-ra növeli a spermiumok DNS fragmentáltságának arányát (a DNS fragmentációval rendelkező spermium nem képes a megtermékenyítésre). Ezért a férfimeddőség kezelésénél figyelembe kell venni a D-vitamin hiányt.

A D-vitamin csak bizonyos feltételek teljesülése mellett termelődik ki az emberi szervezetben, amikor a napfény ultraibolya sugarai érintkeznek a bőrrel. A bizonyos feltételek a következők: a Nap állásának magassága 45 fok a látóhatár fölött, tiszta égbolt vagy vékony, áttetsző felhőréteggel bevont égbolt, összességében megfelelő mennyiségű nyitott bőrfelület, heti minimum 2-3 alkalommal a napsugárzásnak kitéve, nem kevesebb, mint 15 percig.

A D-vitamin potenciálisan hat a hímivarsejtek termelődésére, közvetve és közvetlenül befolyásolva a tesztoszteron szintjét.

A kutatások, amelyek célja az ondó minősége, a hormonális paraméterek és a D-vitamin szérumkoncentrációja közötti kölcsönhatások vizsgálata volt, meggyőzően igazolták az ilyen kölcsönhatás meglétét. Kimutatták a D-vitamin optimális koncentrációját, amely pozitívan hat a férfiak reprodukciós képességeire, valamint kimutatták a túlsúlyosság és a D-vitamin szérumkoncentrációja közötti negatív kölcsönhatást.

B12-vitamin (ciano-kobalamin) – ez a vitamin hasznos a gyermeknemzési funkciók regenerációjánál. A természetben a B12-vitamin csak mikroorganizmusok által szintetizálható. A vastagbélben a mikroflóra által kitermelt B12-vitaminnak nincs jelentősége, ugyanis nem ott történik a vitamin felszívódása.

A B12-vitamin már régen alkalmazzák a férfimeddőség kezelésében, ezért ezt a vitamint még a „spermiumtermelés vitaminjának” is nevezik. A Harvard egyetem tudósai által elvégzett kutatások igazolják, hogy a férfiaknál a meddőség kórházi kezelési ideje alatt a nagy mennyiségű B12-vitamin intramuszkuláris beadásakor, eltérően azoktól, akiknek nem adtak be B12-vitamint, összességében normalizálódott a spermiumok koncentrációja és mobilitása.

Ilyen módon a B12-vitamin szükséges a sejtek replikációjához, az RNS és a DNS szintéziséhez, és a vitamin hiányát a spermiumok koncentrációjának és mobilitásának csökkenésével azonosítják.

A Novofertil kiegyensúlyozott összetétele, ilyen módon, aktív biológiai anyagokkal tölti fel a férfi szervezetét, amelyek pozitív hatást gyakorolnak a reproduktív és szexuális funkciókra, és komplex terápia esetén teljes gyógyuláshoz vezetnek.

A használat módja

Mivel a spermatogenezis folyamata összetett és több mint 2 hónapig tart, ezért a készítményt 3-6 hónapig kell szedni ahhoz, hogy a kitűzött célt – azaz a nő teherbe ejtését – elérjük.

A készítményt javasolt napi 2 kapszulájával szedni, evés közben, vagy azt követően kis mennyiségű folyadékkal.

A készítmény adagolása csökkenthető illetve növelhető a kezelőorvosa belátása szerint.

A szexuális egészség megóvása érdekében javasolt napi 1 kapszula, reggeli után történő, huzamosabb ideig tartó szedése. Az adagolás szükség esetén növelhető, a kezelőorvosával történő egyeztetést követően.

Lecsökkent potencia, valamint túlsúly esetén javasolt a készítmény napi 2 kapszulával történő, 3 hónapig tartó szedése, összekapcsolva azt a kezelés más módjával, illetve fizikoterápiával.